Meloni pozvala Italijane da svakoga dana na jedan sat ugase struju

Premijerka želi dočarati svojim sunarodnjacima s čime se posljednjih mjeseci suočava Ukrajina kojoj je Rusija uništila energetsku infrastrukturu

Autor: UNA HR
23.12.2022. 08:51
  • Podijeli:
Giorgia Meloni_REUTERS-63a4997d1442e.webp Foto: Reuters

Italijanska premijerka Giorgia Meloni pozvala je u četvrtak Italijane da jedan sat dnevno ugase struju i isključe plin i tako pokažu solidarnost s Ukrajinom koju je 24. februara napala Rusija. 

Meloni želi da Italijani tako barem donekle shvate kroz kakve patnje sada prolaze Ukrajinci.

Italijani podijeljeni oko podrške Ukrajini

Rusija posljednjih mjeseci raketira ukrajinsku energetsku infrastrukturu zbog čega su milioni Ukrajinaca bez struje i ostalih energenata. Takvo je ponašanje Rusije na Zapadu već ocijenjeno kao ratni zločin prema ukrajinskim civilima koji su usred zime ostali bez najosnovnijih energenata.

"Molim sve Italijane da isključe sve izvore energije na jedan sat dnevno kako bi razumjeli kroz što prolaze Ukrajinci", poručila je Meloni, a prenosi Reuters.

Meloni time, po svemu sudeći, nastoji pokazati i EU i NATO-u kako Italija i pod njenim vodstvom čvrsto ostaje na strani Zapada i Ukrajine u rusko-ukrajinskom ratu. 

Naime, italijansko je javno mnijenje podijeljeno oko podrške Rima Kijevu, tim više što je i Italija među državama koje ovise o ruskim energentima. 

I dio stranačkih čelnika okupljenih oko Meloni ranije tražilo da Rim prestane pomagati Ukrajini 

U izbornoj kampanji u septembru, pojedini dužnosnici stranaka desnice okupljenih oko Meloni zagovarali su da Italija prestane pomagati Ukrajini. Neki su išli čak i tako daleko da su tražili izlazak Italije iz EU, pa i NATO-a. 

No, takve je rasprave presjekla sama Meloni koja je kazala da će i njena vlada ostati vjerna obvezama koje Rim ima i prema EU i prema NATO-u, što uključuje i nastavak pomoći Ukrajini u obrani od ruske agresije. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()