Medvedev najavio da bi Rusija mogla anektirati Abhaziju i Južnu Osetiju

Medvedev je također ustvrdio da je rusko priznanje "nezavisnosti" Abhazije i Južne Osetije 2008. godine, kada je on bio predsjednik, "bilo u skladu s voljom naroda tih zemalja

23.08.2023. 16:30
  • Podijeli:
dmitrij medvedev reuters-64e5b0838bb20.webp Foto: Reuters

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti i bivši predsjednik Ruske Federacije, rekao je da bi Rusija mogla pripojiti okupirane gruzijske regije Južnu Osetiju i Abhaziju.

"Ideja pridruživanja Rusiji još uvijek je popularna u Abhaziji i Južnoj Osetiji...Vrlo je moguće da će se implementirati ako za to postoje dobri razlozi", kazao je Medvedev.

Dok su se odnosi između Moskve i Tbilisija posljednjih godina poboljšali, Medvedev je optužio Zapad za stvaranje napetosti oko Gruzije postavljanjem pitanja njezina mogućeg pristupanja NATO-u.

"Nećemo čekati da se naši strahovi približe stvarnosti", istaknuo je, misleći na moguću aneksiju gruzijskih teritorija.

Medvedev je također ustvrdio da je rusko priznanje "nezavisnosti" Abhazije i Južne Osetije 2008. godine, kada je on bio predsjednik, "bilo u skladu s voljom naroda tih zemalja, Poveljom UN-a, te je njime urađena historijska pravda".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()