Mediji u krizi: Kurier otpušta 40 radnika

Teška situacija

21.02.2024. 20:09
  • Podijeli:
Mediji 1 UNA-6401e97ca0160.webp Foto: UNA

Teška ekonomska situacija u medijskoj industriji ogleda se u procesu restrukturiranja uključujući paket štednje u Kurier Medienhausu.

U utorak je do 40 od ​​175 radnika redakcije bilo registrovano u sistemu ranog upozorenja AMS za otkaz. Medijska kompanija je u srijedu najavila i promjenu u vrhu uredničkog tima: Martin Gebhart će zamijeniti Martinu Salomon na mjestu glavnog urednika 1. marta. Salomon će biti urednica.

Što se tiče sadržaja, medijska kuća Kurier će se u budućnosti fokusirati na svoju osnovnu djelatnost. Ove godine, naprimjer, dodjela nagrada Romy održat će se kao čisto TV događaj bez gala svečanosti. Od 2025. Romy Gala će se ponovo vrednovati i nastaviti u drugačijem obliku.

Tešku finansijsku situaciju sa padom prihoda od prodaje štampanih izdanja i padom pretplate sumirao je Kurier, koji se podmiruje povećanjem troškova sirovina, energije i plata. Istovremeno, novac za oglašavanje sve više teče na velike međunarodne platforme. Program smanjenja troškova utiče na cijelu medijsku kompaniju Kurier, a otpuštanja posebno utiču na uređivački tim, odgovorio je generalni direktor Kuriera Richard Grasl na pitanje APA.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()