Mađarski premijer Viktor Orban poručio "mir ima ime - Donald Trump"

Nedavno je američki ambasador u Mađarskoj David Cornstein oštro kritizirao Orbana zbog otvorene podrške Donaldu Trumpu uoči izbora

30.01.2024. 19:55
  • Podijeli:
Tan2023-03-2718451262_9 Viktor Orban AP PhotoDenes Erdos-6426b65da0079.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Mađarski premijer Viktor Orban dao je pohvalne izjave o bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, ističući njegove "mirotvorne" kvalitete.

Konkretno, Orban je u intervjuu za Le Point, opisao Trumpa kao "najuspješnijeg američkog predsjednika na međunarodnoj sceni".

"On nije započeo nikakve ratove. Abrahamov sporazum bio je jedina ozbiljna šansa da se donese mir, ravnoteža i prihvatljiv način života u vrlo kompliciranu bliskoistočnu regiju", rekao je mađarski premijer.

Orban je dodao kako je uvjeren da je Donald Trump bio predsjednik SAD-a u febraru 2022. godine, "u Evropi više ne bi bilo ratova".

"Danas ne vidim drugog lidera u Evropi ili Americi koji bi bio dovoljno jak da zaustavi rat. Mir ima ime – Donald Trump", rekao je Orban.

Orban je sudjelovao na nekoliko pro-Trumpovih događaja prethodnih godina i otvoreno je izrazio podršku svom ponovnom izboru za predsjednika. Naveo je, između ostalog, da "da je Trump predsjednik, rat ne bi počeo" u Ukrajini, te da bi povratak Trumpa "donio mir". Kao odgovor, Trump je pohvalio Orbana.

Nedavno je američki ambasador u Mađarskoj David Cornstein oštro kritizirao Orbana zbog otvorene podrške Donaldu Trumpu uoči izbora.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()