Mađarski ministar: Budimpešta nema namjeru prekinuti kontakte s Moskvom

Nije velika stvar razgovarati s onima s kojima se u svemu slažete", rekao je Szijarto

27.03.2024. 08:31
  • Podijeli:
peter-szijjarto-i-sergej-lavrov-mvp-rusije-reuters.jpg

Mađarski šef diplomatije Peter Szijjarto dao je intervju za rusku državnu novinsku agenciju TASS. Izjavio je da Budimpešta nema namjeru prekinuti kontakte s Moskvom na visokom nivou te da sva sredstva komunikacije moraju ostati otvorena.

"Mađarska je očito u kontaktu s ruskim čelnicima, a to se i podrazumijeva. Lično sam u kontaktu sa svojim ruskim kolegama - ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, potpredsjednikom vlade za energetiku Aleksandrom Novakom te potpredsjednikom vlade za industriju i trgovinu Denisom Manturovim.

Vjerujemo da kanali komunikacije moraju biti otvoreni jer ako ih prekinemo, onda umanjujemo šansu za mir u budućnosti. Ionako bismo na kraju morali razgovarati jedni s drugima. Vjerujemo da je diplomatija sposobnost međusobnog razgovora, čak i u složenim okolnostima, čak i kada se ne slažete u svemu. Nije velika stvar razgovarati s onima s kojima se u svemu slažete", rekao je Szijarto za TASS.

Prema Szijartu, uvijek postoje sfere koje ne podliježu režimu sankcija. Upitan hoće li Mađarska unaprijediti saradnju s Rusijom na područjima koja nisu zahvaćena evropskim sankcijama, Szijatro odgovara potvrdno i kaže: "Kada god postoji potreba za tim, razgovarat ćemo".

"Mađarska je otvorena za to. Prošli put se mađarski premijer Viktor Orban susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Pekingu kada se trebalo razgovarati na tu temu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()