Mađarska: Stop za homoseksualizam, smijenjen direktor Ncionalnog muzeja

Razlog za ovakvu odluku je zato što je dopusito mlađim od 18 godina da posjete izložbu "Vorld pres foto" sa LGBT sadržajem

07.11.2023. 16:32
  • Podijeli:
mađarska zastava pixabay-654a2f7f7ee66.webp Foto: Pixabay

Mađarska Vlada smijenila je direktora Nacionalnog muzeja, jer je dopustio mlađima od 18 godina da posjete izložbu "Vorld pres foto" sa LGBT sadržajem, uprkos zakonskoj zabrani.

Napetosti u vezi sa izložbom pojavile su se prošlog mjeseca kada je stranka "Naša domovina" pokrenula vladinu istragu o tom pitanju.

Citiran je zakon iz 2021. koji zabranjuje "prikazivanje i propagandu homoseksualnosti u knjigama i filmovima dostupnim mlađima od 18 godina".

Taj zakon naišao je na kritike EU i grupa za ljudska prava.

Muzej je saopštio da nema pravo da traži od posjetilaca lične karte kako bi utvrdio njihovu starost, ali je uključio poruku na svojoj veb-stranici kojom poziva mlađe od 18 godina da ne posjećuju izložbu.

Laslo Simon, direktor muzeja, smijenjen je jer se nije pridržavao pravnih obaveza institucije, prenose portali.

Ranije ove godine, neke mađarske knjižare kažnjene su zbog prodaje knjiga koje prikazuju homoseksualnost, a koje nisu bile zamotane u plastiku kako to zahtijeva zakon.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()