Mađarska ogorčena na Bugarsku: "Ovo je neprijateljski čin"

Zategnuti odnosi dvije zemlje

18.11.2023. 17:00
  • Podijeli:
peter-szijjarto-foto-newscom-pixsell.jpg

Mađarski šef diplomatije Péter Szijjártó nazvao je najavu Bugarske da će uvesti taksu na transport ruskog plina svojim teritorijem "neprijateljskim činom" koji dovodi u pitanje evropsku solidarnost i protivan je evropskim propisima koji ne dopuštaju uvođenje taksi i carina između članica EU.

Szijjártó je na zajedničkoj konferenciji poslije razgovora sa ministricom energetike Srbije, Dubravkom Đedović Handanović ocijenio da je Bugarska donijela odluke koje ugrožavaju sigurnost opskrbe plinom Sjeverne Makedonije, Srbije i Mađarske, što je neprihvatljivo.

"Niko nema pravo dovesti u pitanje opskrbu energentima jedne zemlje, a Bugarska je bez prethodne najave uvela taksu na tranzit ruskog plina ugrozivši time sigurnost opskrbe Sjeverne Makedonije, Srbije i Mađarske", poručio je mađarski šef diplomatije.

On je rekao da se Mađarska obratila Europskoj komisiji te da je sa Srbijom danas dogovoreno daljnje usaglašavanje narednih koraka i zajedničkog odgovora.

"Nadamo se da će se i u ovom slučaju poštovati evropska pravila", rekao je Szijjártó zahvalivši Srbiji "na savezničkom pristupu" u pogledu saradnje na sigurnoj opskrbi energentima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()