Macron: Izraleske operacije u Gazi moraju prestati

Francuska u potpunosti podržava pregovore koji su u toku, rečeno je

05.05.2024. 23:00
  • Podijeli:
Emmanuel Macron_REUTERS-6392343ab1b67.webp Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na nastavak pregovora s Hamasom o oslobađanju preostalih talaca i sporazumu o prekidu vatre u Gazi.

Macron je danas u telefonskom razgovoru ohrabrio izraelskog premijera da dovrši pregovore koji bi mogli dovesti do deeskalacije u regiji, prema izvještajima iz Elizejske palače u Parizu.

Macron je također navodno naglasio da je prioritet Francuske i dalje oslobađanje svih talaca.

Francuska u potpunosti podržava pregovore koji su u toku, rečeno je.

"Francuska u potpunosti podržava trenutne posredničke napore. Sudbina Palestinaca u Gazi više ne može biti izložena terorističkim aktivnostima Hamasa i izraelske operacije moraju prestati", stoji u priopćenju francuskog predsjedništva.

Macron je "ponovio svoje oštro protivljenje izraelskoj ofanzivi na Rafah i istaknuo apsolutnu hitnost da se zagarantuje masovni ulazak humanitarne pomoći kroz sve pristupne tačke Pojasu Gaze". U Rafahu  na jugu Gaze sklonile su se od borbi u drugim dijelovima Pojasa Gaze stotine hiljada ljudi.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()