Lufthansa zbog štrajkova s većim gubitkom na početku godine

Neto gubitak u prva tri mjeseca ove godine iznosio skoro 800 miliona eura

02.05.2024. 13:53
  • Podijeli:
Lufthansa_avion_foto_Pixabay.jpg Foto: Pixabay

Njemačka aviokompanija Lufthansa izvijestila je da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.

Neto gubitak grupe u prva tri ovogodišnja mjeseca je iznosio 734 miliona eura i bio je za 57 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje poslovni izvještaj, prenosi Hina.

Negativan utjecaj vala štrajkova više grupa zaposlenika unutar kompanije kao i zaposlenika partnera iznosio je oko 350 miliona eura, navodi uprava.

Na poslovanje Lufthanse utjecali su i problemi u nabavnim lancima i geopolitička nestabilnost.

Prihod je uvećan za pet posto u odnosu na početak 2023. godine, na 7,39 milijardi eura, uključujući 5,9 milijardi eura prihoda od prometa, većeg za tri posto nego lani.

U tri mjeseca zaključno s martom kompanija je prevezla više od 24 miliona putnika, za 12 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje poslovni izvještaj.

U drugom tromjesečju grupa planira povećati raspoložive kapacitete na oko 92 posto pretpandemijskog nivoa, skromnije od onoga što su prvobitno planirali, istaknuvši među razlozima daljnja ulaganja u operativnu stabilnost i odgođene isporuke aviona.

Potvrdili su pozitivne izglede za poslovanje ovoga ljeta. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()