Lavrov uporedio SAD s francuskim dikatorom Napoleonom i njemačkim nacističkim vođom Hitlerom

"Baš kao Napoleon 1812., Hitler 1941., SAD su danas ujedinile gotovo sve zapadne zemlje da još jednom pokušaju uništiti Rusiju", rekao je on

01.11.2023. 16:38
  • Podijeli:
Tan2023-10-1907342174_8 sergej lavrov Russian Foreign Ministry Press Service telegram channel via AP-6530dac1617f8.webp Foto: Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service telegram channel via AP

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu je uporedio SAD s francuskim diktatorom Napoleonom Bonaparteom i njemačkim nacističkim vođom Adolfom Hitlerom.

"Baš kao Napoleon 1812., Hitler 1941., SAD su danas ujedinile gotovo sve zapadne zemlje da još jednom pokušaju uništiti Rusiju, nanijeti joj 'strateški poraz' i eliminirati je kao nezavisnog igrača u međunarodnoj areni", rekao je Lavrov obraćajući se ruskim sunarodnjacima koji žive u inostranstvu a koji su se okupili u Moskvi.

Lavrov je rekao da razina antiruskih akcija u zapadnim zemljama prelazi svaku mjeru i pogađa rusku dijasporu.

Lavrov je kritikovao Zapad zbog napuštanja tradicionalnih vrijednosti i moralnih načela te propagiranja "tolerancije dovedene do tačke apsurda".

"Zabranjuju se vjerski simboli. U EU zatvaraju oči na skrvnavljenje islamskih svetinja, akcije uništavanja, bez pretjerivanja, pravoslavne vjere", kazao je Lavrov.

Lavrov smatra da takav kurs "nanosi nepopravljivu štetu moralnom zdravlju ljudi, lišava ih civilizacijskih korijena, dovodi do međusobnog otuđenja, depersonalizacije, samouništenja društva", te doprinosi rastu radikalizma, agresivnog nacionalizma, neonacizma, ksenofobije i netolerancije.

"Pokušaji zapadnih elita da nametnu svoje vrijednosti koje su tuđe drugim narodima vode u propast", naglasio je Lavrov, navodeći kao primjer Bliski istok i sjevernu Afriku.

Lavrov je rekao da ne sumnja da će sadašnji problemi Rusije biti prevladani.

"Rusija kao civilizacijska država nastavit će braniti moralna načela međunarodnog života, promicati načela poštenja, istine, dobrote i pravde u međudržavnoj komunikaciji", rekao je na kraju Lavrov.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()