Lansiranje nove rakete "Arijana 6" odgođeno za sljedeću godinu

Nova raketa je potrebna da bi se popunila praznina u pristupu svemiru nakon povlačenje "arijane 5"

16.08.2023. 23:01
  • Podijeli:
Turska_raketa_testiranje_foto_AA-646c8077b677a.webp Foto: AA

Prvo lansiranje nove evropske rakete "arijana 6" pomjereno je na 2024. godinu nakon nedavnog nepotpunog testiranja na zemlji, izjavio je Rojtersu šef Evropske svemirske agencije /ESA/ Jozef Ašbaher.

ESA i proizvođač "Arijana grup" vrše zemaljske testove novog lansera u kosmodromu Kuru u Francuskoj Gvajani i u NJemačkoj.

Nova raketa je potrebna da bi se popunila praznina u pristupu svemiru nakon povlačenje "arijane 5" i nedavnog neuspjeha manjeg lansera "vega C".

Kratko paljenje motora nije završeno i odgođeno je za 29. avgust, saopštila je ESA prošle sedmice. Devedeset odsto julskih ciljeva je ispunjeno i dalja ispitivanja su zakazana za septembar, dodaje se u saopštenju.

"Poslije ove serije testova planiramo da utvrdimo datum lansiranja `arijane 6`", rekao je Ašbaher.

Upitan da li se može pretpostaviti da su planovi za probno lansiranje prije kraja godine sada nedostižni, Ašbaher je rekao Rojtersu: "To je pošteno reći, da".

Ašbaher je pozvao evropske političare da ignorišu pritisak da ublaže klimatske ciljeve i rekao da su rekordni toplotni talasi i požari koji su vidljivi iz svemira "zaista alarmantni" dokazi globalnog zagrijavanja. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()