Krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji smanjeno za više od 30 odsto

Ove brojke dolaze nakon oštrije politike zaštite životne sredine, koju je kao prioritet u svojoj vladi, postavio predsjednik Luiz

07.07.2023. 20:12
  • Podijeli:

Godinama unazad mogli smo čuti da se svakog minuta u Amazonu, posječe područje veličine fudbalskog igrališta. U međuvremenu, dolaskom novog predsjednika, čija je kampanja bila zasnovana na očuvanju ove prašume, dala je rezultate.

Krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji u prvoj polovini ove godine, tako je smanjeno za više od 30 odsto.

Ove brojke dolaze nakon oštrije politike zaštite životne sredine, koju je kao prioritet u svojoj vladi, postavio predsjednik Luiz.

Prema podacima brazilske nacionalne agencije za svemirska istraživanja, 2.649 kvadratnih kilometara prašume u regionu, iskrčeno je za pola godine, što je najmanja brojka od 2019.

Ipak, to je područje koje je tri puta veće od Njujorka, što najbolje govori s kakvim se izazovom Lula suočava, da bi potpuno zaustavio krčenje šuma.

Lula je od Žaira Bolsonara, za čije je vladavine razaranje šume bilo najveće, preuzeo dužnost u januaru, uz obećanje da će do 2030, potpuno zaustaviti krčenje šuma.

Uzevši u obzir ogromnu količinu ugljen dioksida koji apsorbuju, zaštita Amazonske prašume smatra se ključnom u borbi protiv klimatskih promjena. Očuvanje Amazona znači očuvanje pluća planete Zemlje. Nikolina Fržović, UNA!

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()