Korak po korak: Populisti na putu da ojačaju poziciju

Najvažnija pitanja na ovim izborima bila su klimatske promjene, rastući troškovi zdravstvene zaštite i migracije.

22.10.2023. 18:53
  • Podijeli:
švajcarska_anadolija 1-6388a29e57ddf.webp Foto: Anadolija

Izlazne ankete provedene za švajcarski javni servis pokazale su da je desničarska populistička Švajcarska narodna partija na putu da dodatno ojača poziciju najveće frakcije u parlamentu na današnjim parlamentarnim izborima.

Ankete su pokazale da je stranka Zelenih izgubila dosadašnju poziciju.

Javni emiter SSR prenio je da je Švajcarska narodna partija na putu da dobije 29 odsto glasova na nacionalnom glasanju, što je povećanje za skoro 3,5 odsto u poređenju glasanjem prije četiri godine.

Socijalisti su porasli za skoro pola procenta, dok su Zeleni izgubili više od četiri procentna poena i pali ispod 10 odsto, pokazuju izlazne ankete.

Izbori za Donji dom parlamenta sa 200 mjesta i Gornji dom sa 46 mjesta odrediće politiku ove bogate alpske zemlje koja njeguje imidž "neutralne" države izvan EU, iako je njome okružena.

Najvažnija pitanja na ovim izborima bila su klimatske promjene, rastući troškovi zdravstvene zaštite i migracije. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()