Kongres Perua meksičkog predsjednika proglasio "personom non grata"

Razlog za odluku je "kontinuirano miješanje u unutrašnje stvari zemlje, kršenje suvereniteta i nepoštivanje peruanskog ustava"

26.05.2023. 12:45
  • Podijeli:
andres-manuel-lopez-obrador-reuters.jpg

Kongres Perua odobrio je odluku da se meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador proglasi "personom non grata" u zemlji, za koju tvrdi da se miješa u unutrašnje stvari zemlje, javlja Anadolija.

Odluka je prihvaćena sa 65 glasova za, a 40 je bilo protiv i dva suzdržana.

Razlog za odluku je "kontinuirano miješanje u unutrašnje stvari zemlje, kršenje suvereniteta i nepoštivanje peruanskog ustava".

Saopćeno je da je tokom glasanja došlo do oštre rasprave među zastupnicima i da je rezolucija izglasana nakon dugih pregovora.

Kongres je 18. februara proglasio kolumbijskog predsjednika Gustava Petra "personom non grata".

Meksički predsjednik Lopez Obrador je, izražavajući svoje zadovoljstvo odlukom na dnevnoj konferenciji za novinare održanoj u Nacionalnoj palači, rekao:

"Zahvaljujem vam što ste me proglasili 'personom non grata' jer loše bih se osjećao da mi ti zastupnici i gospođa koja drži vlast (Dina Boluarte ) daju nagradu ili mi aplaudiraju."

Ranije ovog mjeseca je u Nacionalnoj palati kritikovao peruansku predsjednicu rekavši da je bivši predsjednik Pedro Castillo nepravedno zatvoren, a da je Boluarte uzurpirao Castillovo mjesto.

Lopez Obrador je izjavio da je Castillo pobijedio na slobodnim i demokratskim izborima.

Bivši predsjednik Castillo smijenjen je 7. decembra 2022. pod optužbom za "trajnu moralnu nekompetentnost" od strane Kongresa, koji je optužio za rušenje vlade.

Pedro Castillo je priveden nakon svoje odluke da raspusti Kongres i formira nacionalnu vladu za vanredne situacije.

Kasnije je potpredsjednica Dina Boluarte položila zakletvu kao nova predsjednica zemlje.

Meksiko ne priznaje sadašnju peruansku vladu kao legitimnu, navodeći da je Kongres nezakonito i nedemokratski smijenio Castilla.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()