Konfederacija evropskih nacija: Njemački AfD ima drugačije planove za budućnost EU

Prema njegovom mišljenju, EU se transformiše u "evropsku superdržavu" koja više ne bi bila demokratska država.

28.04.2024. 20:57
  • Podijeli:
maksimilijan krah afd profimedia-662a4e14a5183.webp Foto: Profimedia

Njemačka krajnje desničarska stranka AfD želi da demontira EU u njenom sadašnjem obliku i transformiše je u konfederaciju nacionalnih država sa ograničenom moći, saopćili su iz AfD-a na početku izbora za EU.
Marc Jongen, kandidat za EU parlament ispred AfD-a, koji se smatra jednom od vodećih ličnosti u formiranju ideologije stranke, rekao je za Euractiv da "AfD želi ojačati naš nacionalni suverenitet i ograničiti moć EU na ono što je neophodno i pogodno".

Prema njegovom mišljenju, EU se transformiše u "evropsku superdržavu" koja više ne bi bila demokratska država.

Stranka je nedavno odbacila ideju o izlasku Njemačke iz Evropske unije, umjesto toga zagovara novu strategiju da "preispitaju Evropu" u "Konfederaciju evropskih nacija".

Prema njihovom izbornom programu, AfD želi da radi protiv "kontinuirane erozije suvereniteta nacionalnih država" sa grupom Identity & Democracy, koja uključuje Rassemblement National Marine Le Pen i italijansku Legu.

Dodali su da nisu antievropska stranka ali više ne žele Evropsku uniju u obliku u kojem postoji danas.

Osnovna ideja je zadržati, za Njemačku profitabilno, unutrašnje tržište EU, dok se ukida većina kohezionih projekata. Sadašnju EU bit će zamijenjena novom evropskom ekonomskom i interesnom zajednicom bez "težanja EU za većom centralizacijom i paternalizmom", navodi se u njihovoj kampanji.

Sredonjoročni cilj im je ukidanje "nedemokratski" izabranog parlamenta EU.

Sve dok se EU ne reorganizira u njihovu zamišljenu Konfederaciju nacionalnih država, Vijeće bi trebalo da ima zakonodavnu moć, "vezano odlukama nacionalnih parlamenata prilikom glasanja".

Stranka podržava evropsku koordinaciju i zajedničke troškove zaštite vanjskih granica.

Monetarna politika AfD-a je da ukinu euro i ponovo uvedu njemačku marku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()