Kompanija za auto-dijelove otpušta 10.000 ljudi u Evropi

Pljušte otkazi širom Evrope

20.02.2024. 17:31
  • Podijeli:
Motor_automehaničar_popravka automobila_servis_Foto Julian Stratenschulte dpa-640248bc622d8.webp Foto: Julian Stratenschulte / dpa

Dobavljač auto-dijelova Forvia SE saopštio je danas da namjerava da smanji broj zaposlenih u Evropi za oko 13 posto u narednih pet godina, što je oko 10.000 ljudi.

Ova kompanija planira i da ubuduće koristi vještačku inteligenciju kako bi se efikasnije takmičila sa azijskim rivalima pri prelasku na električne automobile.

Generalni direktor francuske kompanije Patrik Koler iznio je planove o gašenju oko 10.000 radnih mjesta, koji uključuje promjene u proizvodnji i potrošnju na istraživanje i razvoj.

Od početka godine dionice kompanije pale su za 31 posto, prenio je Blic.

Forvia, koju od 2022. čine francuski dobavljač Faurecia i njemački proizvođač rasvjete i elektronike Hella, planira da koristi vještačku inteligenciju za optimizaciju troškova razvoja.

Kompanija je saopštila i da će se oslanjati na prirodni odliv kako bi smanjila višak radne snage u Evropi, dok će istovremeno nastojati da smanji zavisnost od Kine kada je riječ o profitu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()