Kompanija iz Gabona isporučila Rusiji dijelove za avione u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara

The Moscow Times je istakao da je Ter Assala Parts vjerovatno lažna kompanija registrovana u drugoj zemlji koja posluje preko Gabona

29.03.2024. 11:18
  • Podijeli:
SAD_Rusija_avioni_dronovi_foto_TW-64a65b559ab6d.webp Foto: Twitter/@SpriterTeam

Kompanija sa sjedištem u zapadnoafričkoj državi Gabonu izvezla je u Rusiju dijelove za avione u vrijednosti od skoro 1,5 milijardi dolara prošle godine uprkos zapadnim sankcijama, prenosi The Moscow Times.

Od skoro dvije milijarde dolara vrijednih dijelova za avione izvezenih u Rusiju 2023. godine, kompanija Ter Assala Parts, registrovana u Gabonu, izvezla je dijelove u vrijednosti 1,48 milijardi dolara, što je čini najvećim pojedinačnim dobavljačem u toj godini.

Nakon Gabona, najveći izvoznici dijelova za avione u Rusiju bili su Tajland, sa više od 200 miliona dolara izvezenih delova, i Ujedinjeni Arapski Emirati, sa više od 160 miliona dolara.

The Moscow Times je istakao da je Ter Assala Parts vjerovatno lažna kompanija registrovana u drugoj zemlji koja posluje preko Gabona.

Ekonomista Igor Lipsitz opisao je trgovinu kao "komplikovanu kriminalnu šemu" koja može uključivati ​​visoke ruske i gabonske zvaničnike.

Izvoz dijelova za avione iz Gabona u Rusiju počeo je u avgustu 2023., istog mjeseca kada su vojni oficiri pokrenuli državni udar protiv bivšeg predsjednika Alija Bonga Ondimbe i pali u nemilost zapadnih vlada.

Pored maski za kiseonik, polovnih kompjutera, sistema za upozorenje na sudar i mjerenja nivoa goriva, izvezena roba iz Gabona u Rusiju uključivala je i 15 polovnih motora američke proizvodnje za avione Boeing-737 i Airbus A320/A321 u vrijednosti od više od 58 miliona dolara.

Ruski aviosektor bio je među najugroženijim zapadnim sankcijama i ekonomskim posljedicama invazije Ukrajine, koja je krajem februara ušla u svoju treću godinu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()