Ko će naslijediti Prigožina: Procurilo jedno ime

Vođa Wagnera poginuo u padu aviona

27.08.2023. 18:43
  • Podijeli:
Vagner grupa_Wagner_paravojna formacija_Foto Reuters-6400529a55213.webp Foto: Reuters

Smrt vođe Wagnera, Jevgenija Prigožina, u padu aviona u srijedu u Rusiji, potvrđena je molekularno-genetičkom ekspertizom, objavilo je u nedjelju rusko Istražno povjerenstvo. Sad se postavlja pitanje što će biti s Wagnerom.

Dr. Joana de Deus Pereira, viša naučna saradnica na Institutu Royal United Services (Rusi), rekla je za BBC da će Prigožinova smrt vjerovatno dovesti do “određenog preustroja” grupe.

No, smatra da će se poslovanje grupe nastaviti gotovo na isti način kao i pod Prigožinom.

“Organizacija će u budućnosti funkcionirati vjerovatno s drugim imenom, ali je već dokazala da ima kapacitet za prilagođavanje i transformaciju”, rekla je, i dodala:

“Moramo gledati na Wagnera ne samo kao na jednog čovjeka, već kao na ekosistem, kao na hidru s mnogo glava i mnogo različitih interesa u Africi”.

S njom se slaže o Ruslan Trad, sigurnosni analitičar pri Atlantskom vijeću, koji smatra da bi plaćenike mogao preuzeti neko ko ima veze s ruskom vojnom obavještajnom službom, GRU.

No, navodi da bi glavni izazov ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu moglo biti pronalaženje nekoga s dovoljno dubokim džepovima da financira operacije paravojske, a da pritom ne predstavlja direktan izazov njegovom režimu.

“Pokušat će pronaći novog financijera jer je Prigožin tamo bio glavna osoba s novcem“, rekao je Trad, dodajući da Wagner ima dobre zapovjednike, ali da je potreban i novac. “Možda će instalirati nekoga iz bliskog kruga oko Putina.”

Benoît Bringer, novinar čiji je dokumentarac The Rise of Wagner opisao uspon paravojske, rekao je za BBC da je jedan od vodećih kandidata general GRU-a Andrej Averjanov.

“Vjerovatno je Putinu trebalo vremena da potajno organizira prenos vlasti i to bi objasnilo zašto je čekao dva mjeseca da se riješi Prigožina”, smatra Bringer.

Emily Ferris s Instituta Royal United Services (Rusi) vjeruje da je Moskva naučila lekciju iz ove situacije s Prigožinom te da će novi vođa Wagnera vjerovatno biti neko koga će Kremlj lično izabrati.

Ferris također smatra da bi se Wagner mogao raspasti na dva dijela, pri čemu će se preostale grupe bez vođa u Bjelorusiji raspustiti, a druga frakcija aktivna u inozemstvu pretvoriti se u nešto drugo što može biti oruđe ruske vanjske politike.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()