Kanadski premijer: Cijena pravde ne može biti trajna patnja svih palestinskih civila

Izraelska vojska proširila je svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim zračnim napadima otkako je palestinska grupa Hamas pokrenula iznenadnu ofanzivu protiv Izraela 7. oktobra

02.11.2023. 09:08
  • Podijeli:
justin-trudeau-reuters.jpg

Kanadski premijer Justin Trudeau izrazio je u srijedu duboku zabrinutost zbog učinka izraelskih napada na Pojas Gaze.

On je rekao da patnje palestinskih civila ne mogu biti prihvatljiva cijena pravde.

“Mi, naravno, nastavljamo da nedvosmisleno osuđujemo Hamasov odvratni terorizam i Izrael ima pravo da se brani, ali cijena pravde ne može biti trajna patnja svih palestinskih civila. Duboko smo zabrinuti zbog katastrofalnog uticaja na stanovništvo u Gazi, posebno na djecu, zbog čega pozivamo da humanitarna pomoć, voda i gorivo dođu u Gazu”, rekao je Trudeau novinarima u Ottawi.

Trudeau je dodao da se Kanada zalaže za oslobađanje talaca koje je Hamas zarobio i omogućavanje pomoći, uz poziv Kanađanima i njihovim porodicama da bezbjedno napuste Gazu preko graničnog prelaza Rafah sa Egiptom.

Izraelska vojska proširila je svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim zračnim napadima otkako je palestinska grupa Hamas pokrenula iznenadnu ofanzivu protiv Izraela 7. oktobra.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze, koji traju već 26 dana, ubijeno je 8.796 Palestinaca. Iz Ministarstva zdravstva u Gazi navedeno je danas kako je među ubijenima 3.648 djece i 2.290 žena. Povrijeđeno je 22.219 osoba.​​​​​​​ Istovremeno ubijeno je i 1.538 Izraelaca.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()