Južnoafrikanci pozivaju Veliku Britaniju da vrati najveći dijamant na svijetu

Afrička zvijezda postavljena u kraljevsko žezlo koje je kralj Charles III držao na krunisanju u subotu

07.05.2023. 09:30
  • Podijeli:
Kruna Svetog Edvarda_krunisanje_kralj_Čarlsa III_Charles III_Foto Reuters (1)-638c6975cf403.webp Foto: Reuters

Južnoafrikanci pozivaju Veliku Britaniju da vrati najveći dijamant na svijetu, poznat kao Afrička zvijezda, koji je postavljen u kraljevsko žezlo koje je kralj Charles III držao na krunisanju u subotu.

Dijamant od 530 karata, otkriven je u Južnoj Africi 1905. godine i predstavljen britanskoj monarhiji od strane kolonijalne vlade u zemlji, koja je tada bila pod britanskom vlašću.

Sada, usred globalnog razgovora o vraćanju umetničkih djela i artefakata koji su opljačkani tokom kolonijalnih vremena, neki Južnoafrikanci pozivaju da se dijamant vrati.

Zvanično poznat kao Cullinan I, dijamant u žezlu izrezan je iz Cullinan dijamanta, kamena od 3.100 karata koji je iskopan u blizini Pretorije.

Manji dijamant izrezan od istog kamena, poznat kao Cullinan II, nalazi se u Carskoj državnoj kruni koju nose britanski monarsi u svečanim prilikama. Zajedno sa žezlom, čuva se sa ostalim krunskim draguljima u Londonskom tornju.

Replika cijelog Cullinan dijamanta, koji je otprilike veličine muške šake, izložena je u Muzeju dijamanata u Kejptaunu, piše France24.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()