Jezivo: Za jedan dan ubijeno pet novinara

Samo u proteklih pet godina, Komitet za zaštitu novinara dokumentovao je ubistva najmanje 54 novinara u Meksiku.

29.11.2023. 21:11
  • Podijeli:
meksička policija, policija meksika, meksiko, 27 avg 2023 - profimedia-656766fbb7faf.webp Foto: Profimedia

Meksički tužioci potvrdili su danas da je još jedan reporter ranjen u pucnjavi u zapadnoj meksičkoj državi Mičoakan, što je peti upucani novinar u toj zemlji samo u jednom danu.

Agencija napominje da su ranije, u utorak, u susjednoj državi Gerero četvorica fotoreportera napadnuta vatrenim oružjem u blizini vojne kasarne, kada su se vraćali iz Čilpansinga, gde su bili kako bi izvještavali o jednom od mnogih ubistava u tom gradu, objavio je AP.

Nema informacija o stanju novinara, koji su radili za lokalne novine ili novinske sajtove.

Američki medij podsjeća da je do pucnjave došlo samo nekoliko dana nakon što su tri novinara kidnapovana i držana danima u mjestu Taksko, takođe u državi Gerero, da bi kasnije bili pušteni, ali nije bilo informacija o motivu njihove otmice.

Događaji u utorak ubrajaju se u najveće masovne napade na novinare u jednom danu u Meksiku od zločina, koji se odigrao početkom 2012. godine, kada su tijela trojice novinskih fotografa pronađena bačena u plastične kese u kanalu u gradu Verakruzu, za šta je okrivljen nekada moćni narko – kartel Zetas.

Ranije ovog mjeseca, jedan novinski fotograf pronađen je ubijen u svom automobilu u meksičkom pograničnom gradu Sijudad Huarez, što je bio peti slučaj ubistva novinara u Meksiku u 2023. godine.

Gerero je poprište surovih obračuna između desetak narko-bandi kartela, a slično je i u državi Mičoakan.

Samo u proteklih pet godina, Komitet za zaštitu novinara dokumentovao je ubistva najmanje 54 novinara u Meksiku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()