Izvještaj: Izrael još uvijek treba da pruži dokaze da su članovi UNRWA-e povezani sa Hamasom

U toku je posebna istraga Ureda za interni nadzor UN-a o napadu 7. oktobra

22.04.2024. 13:24
  • Podijeli:
unrwa_gaza_anadolija Cropped-65c4f25c5d734.webp Foto: Anadolija

Izrael "još uvijek treba da pruži potkrepljujuće dokaze" za svoje tvrdnje da su uposlenici UN-ove humanitarne agencije UNRWA članovi terorističkih organizacija, objavila je nezavisna istraga koju vodi bivša francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna.

Kako prenosi britanski list Guardian, izvještaj bivše ministrice, koji je naručio UN nakon izraelskih optužbi, otkrio je da je UNRWA redovno dostavljala Izraelu spiskove svojih zaposlenika za provjeru, ali da “izraelska vlada nije obavijestila UNRWA o bilo kakvoj zabrinutosti u vezi s bilo kojim članom osoblja sa spiskova osoblja od 2011.”.

Izraelske optužbe o umiješanosti UNRWA osoblja u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra navele su glavne donatore u januaru da smanje svoja sredstva za tu agenciju koja je glavni kanal humanitarne podrške ne samo Palestincima u Gazi, već i palestinskim izbjegličkim zajednicama širom regije.

Guardian ističe kako je većina zemalja donatora nastavila sa finansiranjem posljednjih sedmica, a članovi britanske vlade su rekli da će sačekati izvještaj Colonne kako bi se donijela odluka o ponovnom finansiranju, ali je američka finansijska podrška UNRWA-i trajno zabranjena odlukom Kongresa od kada su iznesene optužbe.

U toku je posebna istraga Ureda za interni nadzor UN-a o napadu 7. oktobra.

Istraga gospođe Colonna, koja je sprovedena uz pomoć tri nordijska istraživačka instituta i koja bi trebao biti objavljen u ponedjeljak, jasno pokazuje da Izrael tek treba da potkrijepi bilo koju od svojih širih tvrdnji o umiješanosti osoblja UNRWA sa Hamasom ili Islamskim džihadom.

Njen izvještaj napominje da je u martu “Izrael javno objavio tvrdnje da je značajan broj zaposlenika UNRWA dijelom terorističkih organizacija”.

“Međutim, Izrael tek treba da pruži dokaze za ove tvrdnje”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj jasno pokazuje da je UNRWA “neophodana” Palestincima širom regiona.

Colonnin izvještaj predlaže brojne načine na koje bi se mogle poboljšati zaštitne mjere neutralnosti za više od 32.000 osoblja UN-ove organizacije, ali se napominje da su postojeće mjere već rigoroznije od većine drugih sličnih institucija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()