Izvještaj EU: Žene su glavna meta poruka mržnje na internetu

Uznemirujući podaci

29.11.2023. 17:29
  • Podijeli:
mobitel-dopisivanje-pixabay.jpg

Žene su glavna meta poruka mržnje na internetu, uključujući uvredljiv jezik, uznemiravanje i podsticanje na seksualno nasilje, navodi se u izvještaju Evropske unije u srijedu.

To bi trebalo ohrabriti EU i platforme društvenih mreža da obrate veliku pažnju na zaštićene karakteristike kao što su rod i etnička pripadnost prilikom moderiranja sadržaja, navodi u svom izvještaju Agencija EU za temeljna prava (FRA).

Studija je sprovedena na YouTubeu, Telegramu, Redditu i X – ranije poznatom kao Twitter – u četiri zemlje članice EU između januara i juna 2022. godine. Pokazalo je da su žene glavna meta na svim platformama u zemljama uključenim i studiju. Druge pogođene grupe uključuju ljude afričkog porijekla, Rome i Jevreje.

Broj objava mržnje usmjerenih prema ženama skoro je tri puta veći od onih usmjerenih na osobe afričkog porijekla u Bugarskoj, Njemačkoj, Italiji i Švedskoj, četiri zemlje obuhvaćene izvještajem, navodi agencija EU.

“Ogromna količina mržnje koju smo identificirali na društvenim mrežama jasno pokazuje da EU, njene države članice i internetske platforme mogu pojačati svoje napore za stvaranje sigurnijeg internetskog prostora za sve”, navodi direktor FRA Michael O'Flaherty u izjavi za javnost.

Otvorena zvanična istraga

Prema zakonu o digitalnim uslugama EU, koji je stupio na snagu prošle godine, velike tehnološke platforme i pretraživači moraju učiniti više u borbi protiv štetnog i nezakonitog sadržaja ili riskiraju novčane kazne.

Evropska komisija u oktobru je otvorila zvaničnu istragu o naporima roditelja Facebooka Mete, TikToka i X da uklone štetni sadržaj sa svojih platformi.

Tehnološki divovi u posljednje vrijeme suočavaju se sa sve većom kontrolom, s porastom štetnog sadržaja i dezinformacija nakon rata između Izraela i Hamasa.

FRA je saopćila da nije mogla pristupiti podacima s Facebooka i Instagrama za studiju, prenosi Reuters.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()