Izraelski službeni nalozi brišu video objave zbog vlastite nekonzistentnosti

Nalozi na društvenim mrežama koji pripadaju Državi Izrael i izraelskom ambasadoru u SAD-u izbrisali su video objave u kojima se tvrdi da je raketa ispaljena iz Gaze izazvala karnažu u bolnici Al-Ahli u gradu Gazi

18.10.2023. 07:26
  • Podijeli:
gaza reuters-652ef54b474ef.webp Foto: Reuters

Nalozi na društvenim mrežama koji pripadaju Državi Izrael i izraelskom ambasadoru u SAD-u izbrisali su video objave u kojima se tvrdi da je raketa ispaljena iz Gaze izazvala karnažu u bolnici Al-Ahli u gradu Gazi.

Na snimku je prikazana baraža ispaljenih raketa, pri čemu se činilo da je jedna skrenula sa kursa u silaznoj putanji, nakon čega je uslijedio bljesak očigledne eksplozije.

Oba naloga su uredila svoje objave nakon što je Aric Toler, novinar tima za vizuelna istraživanja New York Timesa, doveo u pitanje vremenske oznake na videu.

Te vremenske oznake pokazuju da je video snimljen najmanje 40 minuta nakon što je eksplozija u bolnici prvi put javno objavljena, rekao je Toler.

Nije jasno da li je video uklonjen sa izraelskih naloga na X kao rezultat Tolerove analize.

Oba izraelska računa zadržala su originalni tekst u svojim objavama nakon uređivanja, koja je ponovila prethodnu izjavu izraelske vojske da je napad na bolnicu rezultat rakete izvan kursa koju je lansirala grupa ISIL (ISIS).

Tolerov tweet:

Izraelski novinar Hanaya Naftali je objavio da je IDF pogodio “bolnicu u Gazi gdje se kriju teroristi Hamasa”. Nedugo zatim, obrisao je cjelokupan tweet. Naftali blisko sarađuje s uredom izraelskog premijera.

Izraelske zračne snage pogodile su bolnicu Al-Ahli Arabi u centru Gaze, saopštile su palestinske vlasti. Prema najnovijim informacijama palestinskog ministarstva zdravstva, broj mrtvih je prešao 500.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()