Izraelski oficiri priznaju da su većina ubijenih u Gazi koji su označeni kao "teroristi" bili civili

Ratni zločin

01.04.2024. 19:14
  • Podijeli:
izraelski vojnici, vojska izraela, izraelska vojska, sever Pojas Gaze - 15 dec 2023 - AP Photo Ariel Schalit Tanjug-6581a212ba4ed.webp Foto: AP Photo/Ariel Schalit/Tanjug

Izraelski oficiri i vojnici priznali su da su većina žrtava koje je vojska klasificirala kao "teroriste" tokom rata u Pojasu Gaze zapravo civili.
Izraelski list Haaretz prikupio je svjedočanstva oficira i vojnika koji su se borili u Gazi tokom rata koji traje od 7. oktobra 2023. godine.

"Izraelska vojska kaže da je 9.000 terorista ubijeno od početka rata u Gazi", stoji u izvještaju.

Međutim, izraelski dužnosnici i vojnici rekli su za Haaretz da su "to često civili čiji je jedini zločin bio prelazak nevidljive linije koju je povukla izraelska vojska".

"Izričito nam je rečeno da čak i ako osumnjičeni naleti na zgradu s ljudima u njoj, trebamo pucati na zgradu i ubiti terorista, čak i ako to znači povrijeđivanje drugih ljudi", rekao je jedan vojnik novinama.

Prema svjedočenjima oficira i vojnika, izraelska vojska puca na svakoga ko uđe u zamiljšenju "zonu ubijanja" koju je definirala, bilo da su naoružani ili civili.

Rezervni oficir rekao je da je " praksi terorist svako koga je vojska ubila u područjima na kojima djeluju njezine snage".

"Pitaju vas koliko, a ja dam broj na temelju onoga što vidimo i razumijemo na terenu i idemo dalje. Nije da izmišljamo tijela, ali niko ne može sa sigurnošću utvrditi ko je terorista, a tko je pogođen nakon ulaska u borbenu zonu izraelskih snaga", dodao je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu suočava se s oštrim kritikama unutar Izraela zbog neuspjeha u postizanju ciljeva rata u Gazi, posebno u eliminaciji palestinske grupe Hamas i vraćanju izraelskih talaca.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()