Izraelski minister: Biden ne podržava u potpunosti izraelski rat, da je Trump na vlasti bilo bi drugačije

“Umjesto da nam pruži svoju punu podršku, Biden je zauzet davanjem humanitarne pomoći i goriva (Gazi) koja ide Hamasu”, naglasio je izraelski zvaničnik

04.02.2024. 17:19
  • Podijeli:
biden_anadolija -657821182d25f.webp Foto: Anadolija

Američki predsjednik Joe Biden ne podržava u potpunosti ciljeve Izraela u ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze, izjavio je izraelski desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir za Wall Street Journal, prenosi CNN.

“Umjesto da nam pruži svoju punu podršku, Biden je zauzet davanjem humanitarne pomoći i goriva (Gazi) koja ide Hamasu”, naglasio je izraelski zvaničnik.

“Da je Trump na vlasti, ponašanje SAD-a bilo bi potpuno drugačije“, dodao je Ben Gvir, lider nacionalističke stranke Jewish Power.

Benny Gantz, bivši ministar odbrane i član izraelskog ratnog kabineta, uzvratio je Benu Gviru, nazvavši njegove komentare “neodgovornima” u objavi na X-u i pozivajući Netanyahua da “pozove (ga) na red”.

“Dopušteno je imati sporove, čak i s našim najvećim i najvažnijim saveznikom (Sjedinjenim Državama), ali oni se moraju voditi na relevantnim forumima, a ne u neodgovornim izjavama u medijima, koje štete strateškim odnosima Države Izrael, sigurnosti države i ratnim naporima u ovom trenutku”, rekao je.

Šef opozicijske stranke Yair Lapid također je oštro osudio Ben Gvirove komentare na X-u, rekavši da je intervju bio “izravan napad na međunarodni položaj Izraela, izravan napad na ratne napore, štetan za sigurnost Izraela, i, iznad svega, dokazuje da on razumije ništa o vanjskoj politici”.

Netanyahu je pod pritiskom sa svih strana, dok sporovi u njegovoj koaliciji i ratnom kabinetu prijete dovesti vladu do tačke sloma, a veliki skupovi diljem zemlje zahtijevaju da odstupi i pošalje zemlju na izbore.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()