Izraelska vojska ubila 13 Palestinaca u gradu Tulkram na okupiranoj Zapadnoj Obali

Blokirana hitna pomoć

20.04.2024. 23:01
  • Podijeli:
zapadna obala reuters-6567622fc8acc.webp Foto: Reuters

Ministarstvo zdravlja Palestine objavilo je večeras da je 12 ubijenih Palestinaca dopremljeno u vladinu bolnicu Thabet u Tulkarmu, na sjeveru Zapadne obale, nakon smrtonosnog napada Izraela na izbjeglički kamp Nour Shams u tom gradu.

Ministarstvo je, prema najnovijim podacima, saopćilo da je ukupan broj ubijenih građana od početka izraelske ofanzive u kampu porastao na 13.

Medicinski timovi i ekipe hitne pomoći mogli su da uđu u kamp tek večeras nakon djelomičnog povlačenja izraelskih trupa iz kampa nakon dvodnevnog napada.

Desetine ljudi je povrijeđeno i uhapšeno u velikoj ofanzivi koja je počela u četvrtak navečer kada su izraelske snage upali u Nur Shams u blizini Tulkarma, ušli u zgrade i izvršili hapšenja.

Izraelska vojska je u subotu objavila da je ubila "10 terorista" tokom 40-satnog napada na kamp.

Palestinski izvori rekli su da su veliki broj mrtvih bili civili, uključujući 16-godišnjeg Qaisa Fathija Nasralaha, sina bolničara iz Palestinskog Crvenog polumjeseca (PRCS), kojeg su izraelske snage upucale u Tulkarmu.

PRCS je saopštio da su njeni timovi zbrinuli nekoliko povreda i prebacili ih u vladinu bolnicu Thabet Thabet. Njena vozila hitne pomoći bila su suočena sa ometanjem izraelskih snaga u pružanju pomoći ljudima u kampu.

Izvještava da je jedan od njihovih dobrovoljnih medicinara pogođen u stopalo dok je radio u Nur Shamsu i da su izraelske snage blokirale hitnu pomoć.

Stanovnici kampa su prijavili velika razaranja koju je izvršila izraelska vojska, uključujući buldožer koji je pokidao zgrade i pročelje prodavnica, kao i ulice u, kako lokalni stanovnici kažu, najgore rušenje viđeno u decenijama.

Izraelska vojska gađala je borce iz Tulkarm brigade grupe Islamski džihad, koji su sudjelovali u sukobima u subotu, izvijestila je sestrinska agencija The New Arab's na arapskom jeziku Al-Araby Al-Jadeed.

Gradovi na Zapadnoj obali Beit Furik, u blizini Nablusa, i Beit Rima, u blizini Ramallaha, također su bili predmet racija u subotu.

Jedan muškarac je povrijeđen kada su izraelske snage otvorile vatru u Beit Furiku, a PRCS je izvijestila da je liječila čovjeka sa ranama od metka na stopalu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()