Izraelska vojska tvrdi da su “naoružani Palestinci” jučer pucali na ljude koji su čekali pomoć u Gazi

Vojska nije navela broj poginulih u incidentu koji se dogodio u četvrtak u gradu Gazi, ali je rekla da su “kamioni pregazili određeni broj civila u Gazi“

15.03.2024. 17:10
  • Podijeli:
gaza AP PhotoAdel Hana via Tanjug-65e4d727cd456.webp Foto: AP PhotoAdel Hana via Tanjug

Izraelska vojska saopćila je da su "naoružani Palestinci" otvorili vatru na civile koji su čekali humanitarnu pomoć u sjevernoj Gazi, odbacujući tvrdnje ministarstva zdravlja Gaze da su za to odgovorni izraelski vojnici, prenosi AFP.

Ministarstvo zdravlja Gaze je saopćilo da je u jučerašnjem napadu izraelska vojska ubila 20 ljudi i ranila 155 na kružnom toku, a novinar AFP-a na licu mjesta vidio je nekoliko tijela i ljude koji su upucani.

U saopćenju izraelske vojske, koje je prenio Guardian, navodi se da su “naoružani Palestinci otvorili su vatru dok su civili iz Gaze čekali dolazak konvoja pomoći” u gradu Gaza u četvrtak, a zatim su “nastavili da pucaju dok je gomila Gazana počela da pljačka kamione“.

Vojska nije navela broj poginulih u incidentu koji se dogodio u četvrtak u gradu Gazi, ali je rekla da su “kamioni pregazili određeni broj civila u Gazi“.

“Pregledom naših operativnih sistema i [vojnih] snaga na terenu utvrđeno je da nije izvršena nikakva tenkovska vatra, zračni napad ili pucnjava prema civilima u Gazi u konvoju pomoći”, navodi se u izraelskom saopštenju.

Prema posljednjim podacima ministarstva zdravlja u Gazi je broj poginulih u izraelskim napadima na enklavu od početka rata porastao na 31.490, a 73.439 je ranjeno.
Ministarstvo je navelo da je u posljednja 24 sata ubijeno 149 osoba, a ranjeno 300.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()