Izrael ipak odbija primirje?: Tvrde da je prijedlog za mir previše "smekšan"

Sumnjaju u prevaru

06.05.2024. 19:47
  • Podijeli:
benjamin netanyahu reuters-656776e5121fb.webp Foto: Reuters

Nakon što je Hamas prihvatio uslove postizanje primirja u Pojasu Gaze, loptica je prebačena na teren Tel Aviva. Ipak, prema prvim informacijama izraelski zvaničnici smatraju da je prijedlog za mir previše "smekšan".

Izraelski dužnosnici upozoravaju da ne uzimaju zdravo za gotovo Hamasovu objavu da prihvaća sporazum o prekidu vatre.
Dužnosnici su za izraelske medije kazali da uslovi koje je Hamas prihvatio nisu oni na koje je pristao Izrael.

Prema tvrdnjama dužnosnika koje su citirale mreže, ponuda koju je Hamas prihvatio jednostrano je dao Egipat i nije shvaćena ozbiljno u Jerusalemu prije nego što se razjasne detalji.

Izraelski dužnosnik rekao je za Reuters da se objava Hamasa čini prevarom s ciljem da se Izrael prikaže kao strana koja odbija dogovor.

S druge strane izraelski Channel 12 javlja da izraelski pregovarački tim ima Hamasov odgovor od posrednika, proučava ga i najavljuju da će uskoro objaviti službeni odgovor.

Hamasova objava da prihvaća primirje dolazi ubrzo nakon što su predsjednik SAD-a Joe Biden i premijer Benjamin Netanyahu, te šef CIA-e Bill Burns danas doputovali iz Dohe u Jerusalem.

Znatan dio razgovora Biden - Netanyahu bio je posvećen nastojanjima da se postigne dogovor o primirju.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je ranije danas da je Biden u pozivu ponovio svoju zabrinutost zbog invazije IDF-a na Rafah i rekao kako vjeruje da je postizanje primirja s Hamasom najbolji način da se zaštite životi izraelskih zarobljenika koji se drže u Gazi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()