Italijanski ministar pozvao na mirovne pregovore sa Putinom, smatra da sankcije nisu uspjele

Traži drugi pristup

06.05.2024. 10:41
  • Podijeli:
italija pixabay-6607d382a737b.webp Foto: Pixabay

Italijanski ministar odbrane Guido Crosetto rekao je danas da ekonomske sankcije Rusiji nisu uspjele te je pozvao Zapad da se više potrudi u pregovorima o diplomatskom rješenju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom za okončanje rata u Ukrajini.

Crosetto je za dnevni list Il Messaggero rekao da je Zapad pogrešno vjerovao da bi sankcije mogle zaustaviti agresiju Rusije, ali su i precijenili svoj ekonomski utjecaj u svijetu.

"Umjesto toga, jedini način za rješavanje ove krize je uključiti sve, prvo (da se postigne) primirje, a zatim mir", rekao je Crosetto.

Odgovarajući na opasku novinara da Putin nije pokazao spremnost za pregovore, Crosetto je odgovorio:

"To je dobar razlog da se više trudimo. Ne smijemo odustati od bilo kojeg mogućeg puta diplomatije".

Međutim, Crosetto je branio odluku Italije da nastavi slati oružje Ukrajini, rekavši da je to usmjereno na dobivanje "vremena i uslova za postizanje primirja i mira".

Italija ove godine predsjedava Grupom sedam velikih demokratija (G7).

U drugim napomenama, Crosetto je rekao da ako ruske trupe zauzmu Kijev, to bi "neizbježno dovelo do sukoba sa drugim nacijama, koje ne bi prihvatile ruske tenkove na svojim granicama".

Italijanski ministar je također rekao da je ukrajinska kontraofanziva na Rusiju prošlog ljeta bila greška s obzirom na vojnu nadmoć Rusije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()