Italija traži turistu koji je urezao imena na rimskom Koloseumu

Muškarac je snimljen dok je urezivao "Ivan+Haley 23"

28.06.2023. 10:51
  • Podijeli:
Koloseum_Rim_Foto Pixabay-64775d2b8e6c4.webp Foto: Pixabay

Italijanski ministri kulture i turizma obećali su da će pronaći i kazniti turistu koji je snimljen kako urezuje svoje ime i ime svoje djevojke na zidu Koloseuma u Rimu, što je zločin koji je u prošlosti doveo do velikih novčanih kazni.

Video incidenta postao je viralan na društvenim mrežama, a Rimljani se žale na horde turista koje su ove sezone preplavile Vječni grad u rekordnom broju.

Ministar kulture Gennaro Sangiuliano nazvao je grafit "Ivan+Haley 23" urezan na skoro 2.000 godina starom Flavijevom amfiteatru nedostojanstvenim i znakom velike neuljudnosti, naglašavajući da se nada da će krivci biti pronađeni i kažnjeni.

"Ne možemo dozvoliti onima koji posjećuju našu državu da se osjećaju slobodnim da se ponašaju na ovaj način", rekla je ministrica turizma Daniela Santanche pozivajući na poštovanje italijanske kulture i istorije. Ruski turista je 2014. godine kažnjen sa 20.000 eura (25.000 dolara) jer je ugravirao veliko slovo 'K' na zidu Koloseuma, zbog čega je osuđen po skraćenom postupku uslovno na četiri godine zatvora.

Sljedeće godine, dvojica američkih turista kažnjena za tešku štetu nakon što su urezali svoja imena na Koloseum.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()