Istraživanje: Svaki peti Amerikanac ima člana porodice koji je ubijen oružjem

Podaci KFF-a zasnovani su na anketi od 1.271 odrasle osobe sprovedenoj sredinom marta

12.04.2023. 19:00
  • Podijeli:
oružje_prodaja_anadolija 1-638e54de757dd.webp Foto: Anadolija

Jedan od pet odraslih Amerikanaca ima člana porodice koji je ubijen oružjem, uključujući samoubistvo, a sličan procenat je rekao da im je prijećeno istim, javlja AFP pozivajući se ina istraživanje.

Nasilje vezano za oružje, uključujući masovne pucnjave, samoubistva i nesreće, postalo je toliko uobičajeno u Sjedinjenim Američkim Državama da 84 posto odraslih Amerikanaca kaže da su poduzeli mjere predostrožnosti kako bi zaštitili sebe i svoje porodice od opasnosti od pucanja, prema zdravstvenim podacima istraživačka grupa KFF, koja je objavila anketu.

Više od jedne trećine ispitanih reklo je da je izbjeglo velike gužve zbog mogućnosti oružanog nasilja. Oko 29 posto kupilo je vatreno oružje kako bi zaštitilo sebe i svoje porodice. Prema Arhivu nasilja oružjem, 11.631 osoba je ubijena u 2023. godini, uključujući 4.965 ubistava, nesreća i incidenata odbrambenog korištenja oružja, a 6.666 samoubistvom. U 2022. godini, navodi organizacija, 20.249 ljudi je poginulo u slučajnim ili odbrambenim pucnjavama. Više od 24.000 upotrijebilo je oružje da se ubije.

KFF je rekao da 41 posto odraslih Amerikanaca živi u domaćinstvima u kojima postoji pištolj, a u 44 posto tih domova oružje se drži na otključanoj lokaciji. Crnci i Latinoamerikanci su prijavili mnogo više iskustava poznavanja nekoga ko je upucan i uopšte da se osjeća ugroženo nasiljem iz oružja, više nego bijeli Amerikanci. Tri od deset odraslih crnaca su lično vidjele da je neko upucan, navodi se u istraživanju, što je više nego dvostruko više od bijelaca.

Podaci KFF-a zasnovani su na anketi od 1.271 odrasle osobe sprovedenoj sredinom marta. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()