Irska eurozastupnica Daly o Gazi: Ovo nije samo izraelski genocid, nego i evropski

Najmanje 11.078 Palestinaca je ubijeno, među kojima 4.506 djece i 3.027 žena. Prema zvaničnim podacima broj poginulih u Izraelu je oko 1.600

10.11.2023. 22:25
  • Podijeli:
napad_gaza_anadolija 2 -654cf751f2ffe.webp Foto: Anadolija

Irska zastupnica u Evropskom parlamentu Clare Daly u petak je kritizirala predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen jer nije pozvala na primirje u Gazi.

- Izrael već mjesec dana pretvara Gazu u ruševine i puni njene ulice dječijom krvlju - napisala je Daly na društvenoj mreži X, označavajući Von der Leyen te dodala:

- S evropskim i američkim oružjem, te evropskom i američkom podrškom. Ipak, Von der Leyen ne smije da izusti ni riječ 'prekid vatre'. Ovo nije samo izraelski genocid, ovo je i evropski genocid.

Također je objavila video svog obraćanja na sjednici parlamenta održanoj u srijedu, gdje se otvoreno obrušila na "državu aparthejd Izrael" zbog činjenja genocida, izgladnjivanja stanovnika Pojasa Gaze, bombardovanja bolnica, ambulantnih kola, novinara i humanitarnih koridora.

- Čak 10.000 mrtvih. U prosjeku ubijen je jedan od 200 stanovnika Gaze. Palestinsko dijete ubijano je svakih deset minuta tokom mjesec dana, a odgovor Von der Leyen na ovo groblje za djecu je poruka Izraelu da izbjegava civile - naglasila je Daly i nastavila:

- Ne možete čak ni pozvati da se to zaustavi. Ne možete ni pozivati na prekid vatre. Pa, naravno, ne možete. Zato što se ovi zločini protiv čovječnosti vrše vašim oružjem, u vaše ime. Zato nemojte dolaziti ovdje pokušavajući da obrišete krv sa zakašnjelom porukom zabrinutosti. To nije samo izraelski genocid. To je i vaš i Hag nije dovoljno dobro mjesto za vas.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Najmanje 11.078 Palestinaca je ubijeno, među kojima 4.506 djece i 3.027 žena. Prema zvaničnim podacima broj poginulih u Izraelu je oko 1.600.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()