Iran uvodi sankcije zvaničnicima i kompanijama u Americi i Britaniji zbog podrške Izraelu

Učestvuju u radu vojske

02.05.2024. 15:00
  • Podijeli:
iran izrael reuters-66338a39b00b7.webp Foto: Reuters

Iran je najavio sankcije za nekoliko američkih i britanskih državljana zbog podrške Izraelu u njegovom ratu protiv Gaze.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Irana navodi se da su sankcije usmjerene protiv sedam Amerikanaca, uključujući generala Bryana P. Fentona, komandanta američke komande specijalnih operacija i viceadmirala Brada Coopera, bivšeg komandanta Pete flote američke mornarice.

Britanski zvaničnici koji su podložni sankcijama uključuju državnog sekretara za odbranu Granta Shappsa, komandanta strateške komande britanske vojske Jamesa Hockenhulla i britanske kraljevske mornarice u Crvenom moru.

Sankcije su najavljene i za američke kompanije Lockheed Martin i Chevron te njihove britanske kolega Elbit Systems, Parker Meggitt i Rafael UK.

Utjecaj ovih mjera na pojedince i poslovne subjekte, kao i njihovu imovinu ili poslove sa Iranom, ostaje nejasan.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()