Iran nudi besplatno školovanje studentima izbačenim zbog protesta protiv Izraela

Suzbijajući proteste, američka policija do sada je uhapsila oko 2.200 ljudi

04.05.2024. 08:07
  • Podijeli:
protesti gaza amerika reuters-66333065cbefe.webp Foto: Reuters

Nekoliko uglednih iranskih univerziteta nude povoljne obrazovne uslove studentima koji su izbačeni s američkih koledža zbog demonstracija protiv Izraela i rata u Gazi.

Objave su u četvrtak objavili predsjednici Iranskog univerziteta za znanost i tehnologiju (IUST) i Univerziteta Allameh Tabataba'i (ATU).

"Univerzitet nudi prijem izbačenih propalestinskih studenata i pruža im iste uslove i bonuse koje su uživali u vlastitoj zemlji", rekao je Mansour Anbia, predsjednik IUST-a.

Predsjednik ATU-a Abdollah Mo'tamedi također je rekao da je univerzitet "spreman ponuditi stipendije i podučavati perzijski jezik protjeranim propalestinskim studentima i profesorima".

Američki studenti započeli su demonstracije 18. aprila, protiv rata i podrške Washingtona vojnom napadu koji je dosad odnio živote najmanje 34.622 Palestinca, uglavnom žena i djece.

Također su pozivali svoje fakultete da se oslobode finansijskih udjela povezanih s Izraelom.

Suzbijajući proteste, američka policija do sada je uhapsila oko 2.200 ljudi.

Također u četvrtak, Seyed Mahmoud Aghamiri, dekan Univerziteta Shahid Beheshti u Teheranu, rekao je da će fakultet ponuditi stipendije studentima u SAD-u i Evropi, koji su izbačeni zbog učešća u propalestinskim demonstracijama u kampusima.

Dan ranije, Univerzitet Shiraz postao je prvi iranski akademski centar koji je američkim studentima i profesorima koji su bili prisiljeni napustiti svoje škole ili im je prijetilo izbacivanje ponudio nastavak studija u prestižnom akademskom centru.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()