Interni dokument iz Kremlja: Ovo je konačni ruski plan za pripajanje Bjelorusije

Krajnji cilj je formiranje takozvane Unije Rusije i Bjelorusije najkasnije do 2030. godine

21.02.2023. 16:57
  • Podijeli:
Aleksandar Lukašenko_Vladimir Putin_Minsk19122022_Reuters-63a0bd6fd8be4.webp Foto: Reuters

Interni strateški dokument koji je procurio iz izvršnog ureda Vladimira Putina, a do kojeg je došao Yahoo News, izlaže detaljan plan o tome kako Rusija planira da preuzme potpunu kontrolu nad susjednom Bjelorusijom u narednoj deceniji pod izgovorom spajanja dvije zemlje.

Dokument u detaljima opisuje plansku aneksiju političkim, ekonomskim i vojnim sredstvima jedne nezavisne, neliberalne evropske nacije od strane Rusije, koja je ratnom stanju.

"Ciljevi Rusije u odnosu na Bjelorusiju su isti kao i s Ukrajinom, samo što se u Bjelorusiji oslanja na prisilu, a ne na rat. Njegov krajnji cilj je i dalje veće uključivanje te zemlje", rekao je Michael Carpenter, američki ambasador pri Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju, za Yahoo News.

Prema dokumentu, izdatom u jesen 2021., krajnji cilj je formiranje takozvane Unije Rusije i Bjelorusije najkasnije do 2030.

Razmotreno je sve što je uključeno u spajanje dvije zemlje, uključujući i "usaglašavanje" bjeloruskih zakona sa zakonima Ruske Federacije, koordinisana vanjska i odbrambena politika, trgovinsko-ekonomska saradnja… na osnovu prioriteta ruskih interesa i osiguranje dominantnog uticaja Ruske Federacije u društveno-političkoj, trgovinsko-ekonomskoj, naučno-obrazovnoj i kulturno-informacionoj sferi, naglašeno je.

U praksi, to bi eliminisalo sve što je ostalo od suvereniteta Bjelorusije i svelo bi zemlju veličine Kanzasa, sa 9,3 miliona ljudi, na status moskovskog satelita. Bjeloruse bi stavio na milost i nemilost prioritetima Kremlja, bilo u poljoprivredi, industriji, špijunaži ili ratu.

To bi predstavljalo sigurnosnu prijetnju evropskim susjedima Bjelorusije, od kojih su tri - Latvija, Litvanija i Poljska - članice NATO-a i Evropske unije.

Strateški dokument, koji nikad prije nije bio javno objavljen, pribavio je međunarodni konzorcij novinara iz Yahoo Newsa, Delfija iz Estonije, Dossier Centra sa sjedištem u Londonu, švedskih novina Expressen, Kyiv Independenta, njemačkog Süddeutsche Zeitunga i njemačkih radijskih mreža Westdeutscher, Rundfunk i Norddeutscher Rundfunk, poljski istraživački list Frontstory, Bjeloruski istraživački centar i srednjoevropska novinska stranica VSquare.

Podsjećamo, u novembru 2021., Lukašenko i Putin potpisali su sporazum koji omogućava 28 integracijskih programa, uglavnom fokusiranih na ekonomska i regulatorna pitanja. Oni su takođe potpisali zajedničku vojnu doktrinu. Izostavljeni su politički aspekti spajanja dvije zemlje.

Dok su drugi susjedi Ukrajine bili užasnuti brutalnom invazijom Moskve prošle godine, Lukašenko je ostao jedan od rijetkih vanjskih geopolitičkih partnera sve izolovanije Rusije.

Uoči ruske invazije na Ukrajinu, Biden je zaključio da ruski lider želi, zapravo, ponovo uspostaviti bivši Sovjetski Savez.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()