Imamoglu nakon velike pobjede u Istanbulu: Šaljemo poruku koja će odjeknuti u svijetu

U obraćanju glasačima, Imamoglu je rekao kako pobjeda na ovim izborima može značiti prekretnicu i za dalju političku budućnost Turske

01.04.2024. 17:22
  • Podijeli:
ekrem imamoglu reuters-660a858758245.webp Foto: Reuters

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu oglasio se povodom pobjede na izborima u Istanbulu, ali i velikog uspjeha opozicionih stranaka u drugim velikim gradovima u Turskoj te je rekao kako je ovakav rezultat važan i za samu demokratiju.

U obraćanju glasačima, Imamoglu je rekao kako pobjeda na ovim izborima može značiti prekretnicu i za dalju političku budućnost Turske.

"Danas je ključni trenutak ne samo za Istanbul, već i za samu demokratiju. Dok slavimo našu pobjedu, šaljemo poruku koja će odjeknuti u svijetu. Propadanje demokratije se sada završava. Istanbul stoji kao svjetionik nade, svjedočanstvo otpornosti demokratskih vrijednosti suočenih s rastućim autoritarizmom" poručio je prvi čovjek Istanbula.

Poručio je kako ova pobjeda šalje pobjedu i Erdoganovoj AK Partiji.

"Naš trijumf odražava duh naše Republike koju je osnovao Mustafa Kemal Ataturk, inspirirajući one pod represivnim režimima vizijom slobode i jednakosti. Građani Istanbula, mi nismo samo građani ovog historijskog grada. Mi smo čuvari demokratije i vodimo put za nacije širom svijeta", zaključio je Imamoglu.

Na lokalnim izborima u Istanbulu, Imamoglu je osvojio 51,14 posto glasova dok je njegov protivkandidat iz Erdoganove AK Partije Murat Kurum dobio podršku 39,59 posto glasača u gradu koji predstavlja ekonomski centar države.

Erdoganova partija doživjela je poraz i u Ankari gdje je pobjedu sa 60,38 posto glasova odnio Mansu Yavas, dok je kandidat AK Partije Turgut Altinok osvojio 31,69 posto glasova.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()