I Danska obustavila istragu o eksplozijama na "Sjevernom toku"

Prethodno je istragu o tom incidentu obustavila Švedska

26.02.2024. 15:03
  • Podijeli:
sjeverni-tok-2-reuters.jpg

Danske vlasti obustavile su istragu o eksplozijama iz septembra 2022. godine na gasovodu "Sjeverni tok", kojim se transportovao gas iz Rusije u Njemačku.

Prethodno je istragu o tom incidentu obustavila Švedska.

Ko je odgovoran za incident u Baltičkom moru mogao bi da otkrije Berlin, jer za sada Njemačka jedina nije zatvorila taj slučaj.

Nema dovoljno osnova da se nastavi sa krivičnom istragom u Danskoj, stoga je policija Kopenhagena odlučila da okonča krivičnu istragu o eksplozijama na gasovodima "Sjeverni tok 1" i "Sjeverni tok 2", saopšteno je iz danske policije.

"Sjeverni tok 1" i "Sjeverni tok 2", koji su transportovali gas ispod Baltičkog mora, oštećeni su u nizu eksplozija u švedskim i danskim ekonomskim zonama, nakon čega je velika količina metana dospijela na površinu.

Švedska, Danska i Njemačka o eksplozijama na "Sjevernom toku 1 i 2" vodile su zasebne istrage.

Međutim, Švedska je ranije ovog mjeseca obustavila istragu o eksplozijama, navodeći da nema dovoljno jurisdikcije nad slučajem, ali je predala dokaze njemačkim istražiteljima, koji tek treba da objave saznanja.

Svjetski mediji podsjećaju da su dosadašnji rezultati veoma šturi i da su prošle godine zvanični Stokholm i Kopenhagen potvrdili: tragovi eksploziva pronađeni na licu mjesta ubjedljivo pokazuju da je to namjeran čin i da je riječ o sabotaži.

Gasovod je dignut u vazduh 26. septembra 2022. godine istočno od ostrva Bornholm u Baltičkom moru, od kada više nema dotoka gasa ka Njemačkoj.

Rusija i Zapad upirali su prstom jedni u drugog.

Moskva je osudila sabotažu kao slučaj međunarodnog terorizma, označavajući SAD i Veliku Britaniju kao glavne krivce, ali su, po jednoj verziji, akciju sproveli pripadnici ukrajinske grupe. Međutim, sve strane su negirale bilo kakvu umješanost u incident, a odgovornost niko nije preuzeo, prenosi RTS.

Gasovode je izgradio "Gasprom", mada "Sjeverni tok 2" nikada nije korišćen jer je Njemačka zaustavila projekat nekoliko dana poslije početka rata u Ukrajini.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()