Huti se oglasili nakon duže vremena: "Gađat ćemo brodove u Sredozemnom moru"

Čekaju odluku Izraela

04.05.2024. 14:15
  • Podijeli:
huti cargo leader reuteres-65a0f0af4e66c.webp Foto: Reuters

Glasnogovornik jemenskih oružanih snaga Yahya u petak je najavio novu fazu eskalacije koja uključuje gađanje brodova koji idu prema izraelskim lukama iz Sredozemnog mora.

U saopćenju Saree navodi se da će eskalacija stupiti na snagu "odmah".

To uključuje gađanje svih brodova koji "krše zabranu plovidbe ka Izraelu" i koji se kreću ka lukama "okupirane Palestine" iz Sredozemnog mora u bilo koju oblast unutar zone dometa projektila Huta.

"Najavljujemo provedbu četvrte faze eskalacije ciljanjem brodova koji se kreću prema okupiranim palestinskim lukama", rekao je Saree.

Saree je kazao da će iskoristiti sve resurse ukoliko Izrael napadne Rafah.

"Ako izraelski neprijatelj namjerava pokrenuti agresivnu vojnu operaciju protiv Rafe, jemenske oružane snage će nametnuti sveobuhvatne sankcije svim brodovima i kompanijama koji su povezani s opskrbom i uplovljavanjem u okupirane palestinske luke bilo koje nacionalnosti i spriječit će sve brodove da ne prolaze kroz zonu djelovanja Oružanih snaga, bez obzira na njihovo odredište", dodao je Saree.

Prethodno su Huti zaprijetili da će proširiti napade na Indijski okean i na brodove koji obilaze južnu Afriku kako bi izbjegli jemensku obalu, ali je njihov glavni fokus su i dalje Crveno more i Adenski zaliv.

Huti, koji kontrolišu velike dijelove Jemena, uključujući veći dio obale Crvenog mora, izveli su od novembra brojne napade dronovima i projektilima na brodove u Crvenom moru, u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze.

Njihovi napadi izazvali su odmazde SAD i Velike Britanije i formiranje međunarodne pomorske koalicije za zaštitu vitalnog trgovinskog puta.

Vojni stručnjaci navode da arsenal Huta uključuje balističke rakete dometa od 1.600 do 1.900 kilometara i iranske bespilotne letelice ''Shahed-136'' koje mogu da putuju do 2.000 kilometara

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()