Hamburg potopljen, voda do pojasa

Rijeka Elba je poplavila grad s vodom do pojasa

23.12.2023. 22:12
  • Podijeli:
oluja zoltan u severnoj nemačkoj, oluja, nevreme - 22 dec 2023 - Christian Charisius dpa via AP Tanjug (4)-658566cd11480.webp Foto: Christian Charisius/dpa via AP/Tanjug

Snažna oluja popraćena obilnom kišom nije zaobišla ni Njemačku. Među gradovima koji su teško pogođeni nevremenom je Hamburg čije su ulice poplavljene.

Rijeka Elba je poplavila grad s vodom do pojasa. Nadležni su saopćili da je vrhunac vodenog talasa bio jučer ujutro, dostigavši 3,3 metra iznad prosječne plime. Tom prilikom je poplavio i poznati hamburški riblji market.

Nevrijeme je uoči blagdana poremetilo cjelokupan saobraćaj, prvenstveno onaj željeznički. Osim u Hamburgu, to je bio slučaj u Hanoveru, Frankfurtu i Minhenu. To je značilo otkazivanje ili prolongiranje željezničkih putovanja.

Poplava je otežala i turistima u Hamburgu. Jedna turistkinja je izjavila da je potpuno poplavljen put do hotela u kojem je smještena. Bilo je i onih turista koji su bili spriječeni da odu iz grada zbog nevremena.

Snažno nevrijeme pogodilo je i ostatak sjeverne Evrope. Poginule su dvije osobe - jedna u Belgiji, a druga u Nizozemskoj u kojoj su prvi put podignute sve poplave barijere.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()