Hamas predložio dogovor o primirju: Evo kakav odgovor je stigao iz Tel Aviva

U četvrtak su Sjedinjene Države i 17 drugih zemalja apelovale na Hamas da oslobodi sve svoje taoce kao put za okončanje krize.

27.04.2024. 08:24
  • Podijeli:
Izrael Gaza Hamas AP PhotoAriel Schalit via Tanjug-659449616291a.webp Foto: AP PhotoAriel Schalit via Tanjug

Hamas je saopštio da je dobio zvanični odgovor Izraela na svoj najnoviji prijedlog o prekidu vatre i da će ga proučiti prije nego što podnese svoj odgovor, navodi se u saopštenju zamjenika šefa te palestinske paravojne grupe u Gazi.

"Dobili smo zvaničan odgovor cionističke okupacije na prijedlog koji je 13. aprila predstavljen egipatskim i katarskim posrednicima", rekao je Kalil Al Haja, koji se trenutno nalazi u Kataru, u saopštenju koje je objavila grupa.

Poslije više od šest mjeseci rata sa Izraelom u Gazi, pregovori ostaju u ćorsokaku, a Hamas ostaje pri svojim zahtjevima da svaki sporazum mora okončati rat.

Egipatska delegacija je u petak posjetila Izrael radi razgovora sa izraelskim zvaničnicima, tražeći način da ponovo započne pregovore o okončanju sukoba i povratku preostalih talaca uzetih kada su borci Hamasa upali u izraelske gradove 7. oktobra, rekao je zvaničnik upućen u pregovore, prenosi RTS.

Taj zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da Izrael nema novih prijedloga, iako je spreman da razmotri ograničeno primirje u kojem bi Hamas oslobodio 33 taoca, umjiesto 40 o kojima se ranije razgovaralo.

U četvrtak su Sjedinjene Države i 17 drugih zemalja apelovale na Hamas da oslobodi sve svoje taoce kao put za okončanje krize.

Hamas je obećao da neće popustiti međunarodnom pritisku, ali je u saopštenju koje je izdao u petak rekao da je "otvoren za bilo kakve ideje ili prijedloge koji uzimaju u obzir potrebe i prava Palestinaca".

Međutim, Hamas je ostao pri svojim ključnim zahtjevima koje je Izrael odbacio i kritikovao zajedničku izjavu SAD i drugih da ne pozivaju na trajni prekid vatre i povlačenje izraelskih snaga iz Gaze.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je u petak da vidi novi zamah u pregovorima o okončanju rata i povratku preostalih talaca.

Prema navodima dva neimenovana zvaničnika, Izrael je saopštio egipatskim posrednicima u petak da je spreman da pregovorima o taocima pruži "posljednju šansu“ da se postigne dogovor sa Hamasom prije nego što krene u invaziju na Rafu, posljednje utočište za oko milion Palestinca koji su ranije tokom rata pobjegli sa sjevera i centralnih dijelova enklave od izraelskih snaga.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()