Guterres: Izraelski napad na Rafah strateška greška i humanitarna noćna mora

Ukazao na katastrofalne posljedice

07.05.2024. 19:54
  • Podijeli:
rafa, rafah, napad izraela - 3 mart 2024 - profimedia-65e43f1593043.webp Foto: Profimedia

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izrazio je u utorak duboku zabrinutost zbog eskalacije izraelskih vojnih aktivnosti u Rafahu u južnom Pojasu Gaze.

“Uznemiren sam izraelskom vojnom aktivnošću u Rafahu”, rekao je Guterres na konferenciji za novinare.

Naglašavajući ogromnu važnost ponovnog otvaranja prelaza Rafah i Karem Shalom, koji su ključni za humanitarnu pomoć Gazi, Guterres je pozvao da odmah ponovo budu otvoreni ovi granični prelazi.

“Rafah je epicentar humanitarnih akcija u Gazi”, rekao je on, upozoravajući da bi svaki napad na Rafah pogoršao ionako strašnu humanitarnu situaciju, što bi potencijalno dovelo do gladi i patnji ljudi na tom području.

Ponovo je ukazao na katastrofalne posljedice takvog napada.

“Napad na Rafah bi bio strateška greška, politička katastrofa i humanitarna noćna mora”, kazao je Guterres.

Apelovao je na “sve one koji imaju uticaj na Izrael da učine sve što je u njihovoj moći da pomognu da se spriječi još veća tragedija”.

Izraelska vojska je rano u utorak saopštila da su njene snage preuzele kontrolu nad palestinskom stranom graničnog prelaza Rafah.

Nakon najave palestinske grupe Hamas o prihvatanju katarsko-egipatskog prijedloga o prekidu vatre u Gazi, izraelski ratni kabinet odlučio je nastaviti operaciju u Rafahu kako bi izvršio, kako je naveo, “vojni pritisak na Hamas kako bi napredovali u oslobađanju talaca i drugim ratnim ciljevima”.

Izraelska vojska izdala je hitnu naredbu za evakuaciju Palestinaca u istočnim četvrtima Rafaha i pozvala ih da se presele u grad al-Mawasi na jugu Gaze.

Rafah je dom za više od 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su se sklonili od rata koji je pokrenuo Izrael nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno skoro 1.200 ljudi.

Od tada je u izraelskim napadima ubijeno više od 34.700 Palestinaca, uglavnom žena i djece, te je izazvana humanitarna katastrofa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()