Govor mržnje protiv muslimana u Indiji povećan za više od 60 posto

Ključnu ulogu odigrao rat u Gazi

26.02.2024. 14:42
  • Podijeli:
Indija foto Pixabay-64aa64b124554.webp Foto: Pixabay

Govor mržnje protiv muslimana u Indiji porastao je za 62 posto u drugoj polovini 2023. u odnosu na prvih šest mjeseci te godine, objavila je u ponedjeljak istraživačka grupa sa sjedištem u Washingtonu, dodajući da je rat u Gazi odigrao ključnu ulogu u posljednja tri mjeseca, prenosi Reuters.

"Indijski laboratorij mržnje" dokumentirao je 668 incidenata govora mržnje usmjerenih na muslimane u 2023. godini, od kojih se 255 dogodilo u prvoj polovini godine, karticu dok se 413 dogodilo u posljednjih šest mjeseci 2023. godine, navodi istraživačka grupa u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

Oko 75 posto, ili 498, tih incidenata dogodilo se u državama kojima upravlja hinduistička nacionalistička Bharatiya Janata Partija (BJP) premijera Narendre Modija, navodi se u izvještaju. U državama Maharashtra, Uttar Pradesh i Madhya Pradesh zabilježeno je najviše govora mržnje.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()