Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu, srušio se i kultni toranj

Krov berze iz 17. stoljeća ili Boersena, koja je nekada bila finansijski centar Danske, zahvatio je u utorak plamen

16.04.2024. 11:02
  • Podijeli:
kopenhagen-danska-policija-reuters.jpg

Jedna od najstarijih zgrada u Copenhagenu zahvaćena je plamenom, a njen kultni toranj se srušio.

Krov berze iz 17. stoljeća ili Boersena, koja je nekada bila finansijski centar Danske, zahvatio je u utorak plamen.

Zgrada, koja se nalazi pored palate Christiansborg u kojoj parlament održava sjednice, popularna je turistička atrakcija. Njen prepoznatljiv toranj, u obliku repova četiri zmaja isprepletenih zajedno, dostizao je visinu od 56 metara.

Ogromni stupovi dima uzdizali su se nad centrom Copenhagena, a ljudi su viđeni kako žure u zgradu da spasu slike. Danski mediji javili su da je u toku evakuacija aneksa parlamenta.

Danski ministar kulture Jakon Engel-Schmidt kazao je da je “dirljivo” vidjeti kako prolaznici pomažu hitnim službama “da spasu umjetnička blaga i kultne slike iz zgrade u plamenu”.

Policija i vatrogasci radili su ispred zgrade koja je bila ograđena skelama. Hitna pomoć je bila na licu mjesta, ali nije bilo izvejštaja o povrijeđenima.

Danska privredna komora ima sjedište u zgradi koja je izgrađena 1615. godine. Šef komore, Brian Mikkelsen, bio je među onima koji su pomagali u iznošenju slika iz zgrade.

Policija je saopćila da evakuiše zgrade u ulici u kojoj se nalazi Boersen, uključujući i ministarstvo finansija. Naložena je evakuacija i aneksa danskog parlamenta koji se nalazi u bloku iza stare berze, prenose danski mediji.

Policija je na društvenoj mreži X objavila da je glavna ulica u Copenhagenu zatvorena i da bi građani trebali očekivati da će regija biti zatvorena još neko vrijeme,.

Uzrok požara nije bio odmah poznat, prenosi AP.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()