Generalna skupština UN-a uskoro glasa o međunarodnom priznanju Palestine

Neke diplomate kažu da bi ovo moglo predstavljati presedan za druge situacije, navodeći Kosovo* i Tajvan kao primjere

07.05.2024. 09:40
  • Podijeli:
Opća skupština UN_Anadolija-1665654819581.webp Foto: Agencija Anadolija (AA)

Generalna skupština Ujedinjenih nacija bi mogla u petak glasati o nacrtu rezolucije kojom bi Palestince priznali kao kvalifikovane da postanu punopravni član UN-a i tako preporučiti da Vijeće sigurnosti UN-a još jednom razmotri priznanje Palestine.

Zahtjev za punopravnim članstvom u UN-u treba osim Generalne skupštine potvrditi i 15-člano Vijeće sigurnosti.

Glasanje u Generalnoj skupštini bi tako za Palestince predstavljalo neku vrstu ankete o tome koliku podršku svijeta imaju za svoju kandidaturu, na koju su Sjedinjene Američke Države uložile veto prošlog mjeseca u Vijeću sigurnosti UN-a.

Diplomate kažu da će Generalna skupština sačinjena od 193 člana vjerovatno podržati kandidaturu Palestine. No, izmjene bi se i dalje mogle unijeti u nacrt nakon što su neke diplomate izrazile zabrinutost zbog trenutnog teksta, u koji je Reuters imao uvid i koji, kako smatraju, osim punopravnog članstva također daje dodatna prava i privilegije Palestincima.

Neke diplomate kažu da bi ovo moglo predstavljati presedan za druge situacije, navodeći Kosovo* i Tajvan kao primjere.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()