Forbesov novinar u Rusiji u kućnom pritvoru zbog objava o Ukrajini

Forbes Rusija je u petak saopštio da još uvijek nisu uspostavili kontakt s Mingazovim

27.04.2024. 16:06
  • Podijeli:
Moskva_PIXABAY-63a5782cba562.webp Foto: Pixabay

Ruski sud u subotu je stavio Sergeja Mingazova, novinara ruskog izdanja Forbesa, u kućni pritvor, prenijeli su državni mediji.

Mingazov je priveden u petak pod optužbom za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci, objavio je njegov odvjetnik Konstantin Bubon na Facebooku, prenosi Politico.

Bubon je rekao da je novinar uhapšen zbog ponovnog objavljivanja publikacija o onome što se dogodilo u ukrajinskom gradu Buchi, gdje su ukrajinske vlasti pronašle tijela više od 400 civila nakon što su se moskovske snage povukle u aprilu 2022. Ukrajina je službeno podnijela optužnice za ratne zločine protiv ruskih vojnika zbog ubistava u Buchi, no Moskva je više puta odbacila optužbe.

Bubon je za Forbes Russia rekao da su vlasti pretražile Mingazovu kuću i zaplijenile mu računar i telefon. Prema riječima odvjetnika, Mingazov je bio zatočen u dalekoistočnom gradu Habarovsku. U subotu je ruska državna agencija RIA prenijela da je Mingazov stavljen u kućni pritvor.

Forbes Rusija je u petak saopštio da još uvijek nisu uspostavili kontakt s Mingazovim.

Prema ruskim zakonima o “lažnim vijestima”, koji su prošireni ubrzo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu, oni koji “svjesno” šire navodne lažne informacije o ruskoj vojsci riskiraju zatvorske kazne do 15 godina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()