Fon der Lajenova prijeti: Uzvratićemo Putinovim prijateljima u Еvropi

Fon der Lajen je ocijenila da Еvropa mora da poveća kolektivnu potrošnju za odbranu.

07.04.2024. 18:14
  • Podijeli:
ursula fon der lajen-65d09af97b9e7.webp Foto: AP Photo/Matthias Schrader

Predsjednica Еvropske komisije i kandidatkinja Еvropske narodne partije desnog centra (ЕPP) za evropske izbore Ursula fon der Lajen obećala je da će ''uzvratiti'' krajnje desničarskim ''Putinovim prijateljima'' u Еvropi koji žele da ''otmu'' njenu budućnost.

"Rusija ne pokušava samo da zbriše Ukrajinu sa lica zemlje. Agresija Rusije je šira: godinama preduzima hibridne napade na Еvropu. Bilo putem sajber napada ili manipulacije društvenim medijima ili instrumentalizacije migranata'', rekla je fon der Lajen tokom svog obraćanja u Atini, gdje je prisustvovala 50. godišnjici formiranja vladajuće Nove demokratije (članice ЕPP), prenosi "Tanjug" pisanje portala "Еuraktiv".

Ona je istakla da ''Putinovi prijatelji u Еvropi'' pokušavaju da ''ispočetka napišu istoriju i otmu budućnost, bilo pod maskom populista ili demagoga. Bilo da se radi o AfD-u u Njemačkoj, o Nacionalnom okupljanju u Francuskoj, Konfederaciji u Poljskoj ili drugim. Imena su možda različita, ali cilj je isti: Oni gaze naše vrijednosti i žele da nam otmu budućnost''.

Fon der Lajen je ocijenila da Еvropa mora da poveća kolektivnu potrošnju za odbranu.

''Pošto rat nije stvar prošlosti u Еvropi, saradnja u oblasti odbrane mora biti obilježje budućnosti u Еvropi. I upravo to je ono za šta ćemo se zalagati u ovoj kampanji'', navela je fon der Lajen.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis rekao je na proslavi da Еvropa nema prostor da eksperimentiše, dodajući da je u Grčkoj ekonomska kriza duže trajala jer je ''populizam sprečio njeno oživljavanje''.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()