Finalizovani pregovori između Rusije i Irana: U Iran stižu moderni borbeni avioni i helikopteri

Iran posljednjih godina nije nabavio nijedan novi borbeni avion, osim nekoliko ruskih lovaca MiG-29 Fulcrum koje je kupio 1990-ih

02.04.2024. 14:40
  • Podijeli:
Suhoj Su-35_vojni avion_borbeni avion_Foto Wikimedia Anna Zvereva-6419c4f2c6456.webp Foto: Wikimedia / Anna Zvereva

Završeni su dogovori za isporuku Iranu borbenih aviona Suhoj Su-35, jurišnih helikoptera Mil Mi-28 i trenažnih aviona Jak-130 ruske proizvodnje, rekao je zamjenik ministra odbrane Irana Mahdi Farahi.

Zamjenik ministra odbrane brigadni general Mahdi Farahi rekao je da su finalizovani planovi da se borbeni mlaznjaci Suhoj Su-35, jurišni helikopteri Mil Mi-28 i trenažeri Jak-130 pridruže borbenim jedinicama iranskih oružanih snaga.

Rekao je da će ta tri napredne letejlice definitivno biti na raspolaganju Iranu i da su procesi trenutno u toku.

General je napomenuo da Iran ima najjaču flotu vojnih helikoptera u regionu po količini i da je unaprijedio sposobnosti helikoptera nakon izvođenja nekoliko projekata.

Iran posljednjih godina nije nabavio nijedan novi borbeni avion, osim nekoliko ruskih lovaca MiG-29 Fulcrum koje je kupio 1990-ih.

Iran i Rusija potpisali su velike sporazume za jačanje ekonomske, trgovinske, energetske i vojne saradnje. Iransko ratno vazduhoplovstvo je u septembru dobilo svoje prve mlazne trenažere Jak-130 ruske proizvodnje.

Razvijen od strane ruskih Yakovlev i Aermacchi, Yakovlev Yak-130 je podzvučni mlazni trenažer sa dva sedišta i laki borbeni avion.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()