Filipini: Štedite vodu, dolazi El Ninjo

Hidrolog Edgar dela Kruz navodi da je trenutno nivo vode u glavnim branama poboljšan, zahvaljujući velikim kišama koje su donijela posljednja dva tajfuna

27.06.2023. 07:00
  • Podijeli:

Filipinska vlada apelovala je na neophodnost čuvanja vode da bi se pripremila za predstojeći El Ninjo, s obzirom na činjenicu da zemlja godinama, usljed nedostatka infrastrukture, ima velikih problema zbog nestašice vode, što bi moglo da se pogorša predviđenim sušnim periodima.

Prekidi u vodosnabdijevanju su česta pojava, posebno tokom ljeta. Prošlog meseca, u jeku ljetnjih vrućina, u slavinama u ovoj zemlji nije bilo vode. 
Filipinska uprava za atmosferske, geofizičke i astronomske službe saopštila je da je nivo vode u četiri brane u zemlji nizak, pa u takvoj situaciji nisu imali drugog izbora, već da smanje vodosnabdijevanje.

"Moramo da skladištimo vodu, ali to još nije dovoljno, ponekad se i ne kupamo. Samo se obrišemo mokrim peškirom ili poprskamo vodom da bi se tokom vrelih dana osvježili", rekao je Arpon.

Hidrolog Edgar dela Kruz navodi da je trenutno nivo vode u glavnim branama poboljšan, zahvaljujući velikim kišama koje su donijela posljednja dva tajfuna.

„Imamo dobru nadmorsku visinu i nalazimo se iznad krive akumulacije koja je skoro pet metara, tako da mogu da kažem da nećemo dostići prenizak nivo vode“, rekao je Dela Kruz.

Međutim, Nacionalni odbor za vodne resurse upozorava da bi problemi sa vodom u zemlji ipak, mogli biti i veći, s dolaskom fenomena El Ninnjo. Osim mogućih prekida u vodosnabdijevanju u domaćinstvima, biće pogođen i sektor poljoprivrede usljed nedostatka navodnjavanja. Poljoprivredna zemljišta već vape za vodom, dok sušni period tek predstoji.

Prošlog mjeseca U Filipinima je bila nesnosna  vrućina, s tempraturom vazduha i do 50 stepeni Celzijusa. Svjetska meteorološka organizacija Ujedinjenih nacija upozorava da će El Ninjo prouzrokovati novo, još veće globalno zagrijavanje. Nikolina Fržović, UNA!

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()