Fang Bin, trgovac koji je dokumentirao ranu pojavu koronavirusa u Wuhanu pušten iz zatvora

Fang je "nestao" nakon što je podijelio video snimke koji su prikazivali situaciju na terenu u centralnom kineskom gradu, epicentru prvobitne epidemije

04.05.2023. 18:13
  • Podijeli:
fang_bin_BBC 1-6453722b4487c.webp Foto: BBC

Fang Bin, trgovac koji je dokumentirao ranu pojavu koronavirusa u Wuhanu pušten je nakon što je proveo više od tri godine u zatvoru u Kini.

Fang je "nestao" nakon što je podijelio video snimke koji su prikazivali situaciju na terenu u centralnom kineskom gradu, epicentru prvobitne epidemije, dok su vlasti pokušavale prikriti informacije o pravom razmjeru globalne vanredne situacije.

Kako je za CNN rekao njegov član porodice u nedjelju je pušten iz zatvora i zdravlje mu je narušeno te je izgubio dosta kilograma.

Snimke je objavio na društvenim mrežama početkom 2020. godine, a oni su razotkrili realnost smrtonosnog širenja virusa, što je bilo u suprotnosti sa službenim narativom predstavljenim u strogo kontroliranim kineskim državnim medijima.

Vlasti su zaključale grad Wuhan 23. januara te godine. U jednom videu, Fang, stanovnik Wuhana koji je prodavao odjeću, pokazao je bolničke hodnike prepune pacijenata i njihovih očajnih porodica.

U jednom dijelu videa Fang je brojao vreće za tijela nagomilane u kombiju i te slike su privukle značajnu pažnju stanovnika Kine koji su željeli shvatiti šta se dešava u epicentru grada.

U svojim posljednjim snimcima Fang je snimio ljude kako mu dolaze na vrata da postavljaju pitanja i rekao je da je njegov dom okružen policajcima u civilu.

Fangov rođak rekao je za CNN da je optužen za "izazivanje nevolja" i da je osuđen na tri godine zatvora.

Grupe za ljudska prava su u više navrata pozivale na oslobađanje Fanga i informacije o njegovom slučaju i o drugima koji su također privedeni nakon što su podijelili informacije o epidemiji Wuhana.

Vlasti nikada nisu potvrdile koliko je ljudi privedeno ili procesuirano u vezi s razmjenom informacija o pandemiji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()